Fakty i mity na temat miedzi

naczynia miedziane

Nigdy za dużo dokładności, jeżeli zamierzamy wyposażyć się w naczynia kuchenne. Na pewno powinniśmy się przyjrzeć temu, z jakich materiałów są wykonane takie artykuły. Oczywiście trzeba unikać tego, co niekorzystne dla zdrowia, a doskonale sprawdzają się produkty miedziane.

Za co cenimy naczynia miedziane?

Jeżeli chodzi o produkty wykonane z miedzi, to szczególnie one interesują klientów za bardzo efektowny kolor. Nie chodzi jednak o względy estetyczne, chociaż są one ważne w jadalni i w kuchni dla każdej gospodyni i każdego gospodarza. To, co istotne, to fakt, że będą one się odznaczać tutaj wyjątkowymi właściwościami. Oczywiście przez lata narosło tutaj całe mnóstwo mitów na temat takich produktów. Kluczowa jednak do odnotowania jest tutaj rzeczywiście rosnąca tendencja w ostatnich latach pokazująca, że coraz częściej interesujemy się zakupem takich produktów. Są one wykorzystywane w zasadzie we wszystkich najlepszych restauracjach. A przecież nie bez powodu, bo to doświadczeni dietetycy, a także lekarze i właśnie kucharze wiedzą, które materiały będą gwarantowały nam największe bezpieczeństwo. Tak więc naczynia miedziane będą miały tutaj rzeczywiście najwięcej zalet. Głównym pozytywnym czynnikiem jest tutaj wręcz perfekcyjne przewodzenie ciepła. Będą one się nagrzewać bardzo szybko, a co najważniejsze, równomiernie. Dlatego gwarantuje to bardziej precyzyjne przygotowywanie potraw. Wystarczy tylko przypomnieć, że zwykłe garnki będą aż 25 razy gorzej przewodzić ciepło. Poza tym do powierzchni miedzianej nic nie będzie przywierać, a temperatura nie kumuluje się w jednym miejscu.

Naczynia kuchenne, które pokochasz

Bardzo ważne są jednak oczywiście nie tylko walory smakowe, gwarantowane przez przyrządzanie potraw w takich właśnie garnkach. Zauważmy, że przed laty to właśnie garnki miedziane wykorzystywano do filtrowania wody. Jest to więc rozwiązanie bardzo dla nas zdrowe. Jeżeli pozostawimy wodę w takim garnku na kilka godzin, to będzie ona bardzo oczyszczana dzięki jonom miedzi wszelkich mikroorganizmów. Nie bez powodu na przykład kiedyś w szpitalach wykorzystywano właśnie tylko i wyłącznie naczynia miedziane, bo po prostu miały one właściwości antyseptyczne. Oczywiście nie zabrakło też mitów, jeżeli chodzi o opisywaną miedź. Absolutnie jednak nie wpływa ona na właściwości zdrowotne, a także smakowe. Jedynie uwalniać się mogą jony miedzi, ale w ilości śladowej. Nie zagrażają one zdrowiu i życiu ludzi. Trzeba tylko pamiętać, aby nie przechowywać w nich żywności.

Janka – mama, żona i entuzjastka zdrowego stylu życia, która z pasją łączy troskę o dom, zdrowie i rodzinę.